Hva er Karbohydrater?


Det er viktig og forstå hva Karbohydrater er for at man skal kunne sette sammen et riktig kosthold.

Her er noen ting og tenke på når du skal sitte sammen et sundt kosthold!
Karbohydrater, er ikke bare karbohydrater. Karbohydrater er er en samlebetegnelse for en stor gruppe enkle og sammensatte sukkerarter. Monosakkaridene glukose, fruktose og galaktose er de enkleste formene for karbohydrat og er byggesteinene i alle de forskjellige karbohydratene.

Sukkerarter
Her er det viktig å skille mellom naturlig forekommende sukker og tilsatt/raffinert sukker (hvitt). Matvarer med et naturlig innhold av sukker er for eksempel frukt og bær, men styr ikke unna av den grunn, for sukkerinnholdet er lavt. Frukt og bær består hovedsakelig av vann og med tanke på innholdet av vitaminer mineraler og antioksidanter som er viktig for helsen vår spiller sukkerinnholdet lite. Tilsatt/raffinert sukker derimot, inneholder mye energi, men ingen næringsstoffer. Derfor burde inntaket av tilsatt sukker utgjøre høyest 10 % av energiinntaket, helst mye lavere.

Det er viktig å ha forståelse om sukker og de negative konsekvensene av et høyt inntak av tilsatt sukker. Det er for eksempel fem ganger så mye sukker i en 0,5l brus som i et eple, og brusen inneholder kun tilsatt sukker. Litt sukker er det likevel fint plass til i et variert kosthold, men alt med måte, helst samme med mer næringsrike matvarer, litt honning på rotgrønnsaker for eksemple. Og husk: Vann er den beste tørstedrikken!

Stivelse
Stivelse er satt sammen av et stort antall monosakkarider (glukose, fruktose og galaktose) og er en av de viktigste energikildene i kosten. Bakverk som loff og boller er laget av siktet hvetemel, som inneholder mye stivelse, lite fiber og fordøyes derfor raskt, omtrent på lik linje med sukker, men har ingen søtsmak. Grovere kornprodukter, upolert ris (villris, naturris, fullkornsris, middagsris) og en del grønnsaker inneholder også mye stivelse, men i motsetning til loff er disse matvarene rik på vitaminer, mineraler, sporstoffer og fiber. Fiberinnholdet er med på at kroppen bruker lengre tid på å fordøye maten. Stivelserike matvarer er hovedsakelig fra planteriket. Kornet er den viktigste kilden i kosten til stivelse, omkring 70 % av kornet er stivelse. Ved koking og bearbeiding av maten lettes fordøyelsen av stivelse.

Fiber
Kostfiber er også karbohydrater, men blir ikke fordøyd i tynntarmen og gir derfor lite energi. I tykktarmen derimot, brytes en liten mengde ned av tarmbakteriene.

Matvarer som naturlig inneholder fiber er som oftest samtidig rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Et tilstrekkelig inntak av fiber gir en lavere blodsukkerstigning, mer stabilt blodsukker og bedre fordøyelse. Nedenfor ser du litt om hvilken sukkerarter, stivelse og fiber du finne i forskjellig mat typer.

Naturlig sukkerarter:
Frukt, bær, honning, melk
Raffinert sukkerarter:
Brus, godteri, sjokolade, kaker
Tomme kalorier:
Godteri, brus, sjokolade, kaker, pomme frites, loff, potetgull
Stivelse:
Poteter, kornvare, ris, pasta, mais
Kostfiber:
Grovbrød, havregryn, frukt og grønnsaker, tørket frukt, mandler

Kilder til informasjonen:
- Diabetesforbundet
- Lev med diabetes
- Norsk Helseinformatik
- Herbalife

I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS