Ting å tenke på for et sunt diabetes kosthold!


Noen ting er viktig å tenke på i sitt kosthold når man har diabetes, men som også har stor verdi hvis man ønsker et sunt kosthold, gå ned i vekt eller ha en stabil vekt.
Her er en del informasjon som jeg har samlet sammen via seminar, googlet og lest, igjennom de år jeg har hatt diabetes, om hva man bør tenke på i et sunt og riktig diabetes kosthold.
Jeg høre ofte at folk si at diabetes er en sunn "sykdom" hvis man da kan si at en sykdom er sunn…, men ja når man har eller får diabetes så må man fokuser på et riktig sammensatt kosthold som er, helt klart et veldig sunt kosthold, et kosthold som folk flest diabetes eller ikke diabetes burde ha.

Stacks Image 9
Etter min mening så er der dessverre et alt for stor fokus fra næringslivet på å få oss til å spise lettvint mat, halvfabrikater, og ferdigmat, frem for å lage mate selv fra bunnen av. Det er en trend som er med på å øke problemet med livsstilssykdommer, som hjertesykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, visse typer kreft og type 2 diabetes, via medier, eksponeringer og markedsføring presse vi til å tro på at den type mat er sunt, det inkluder også en økt eksponering og pris markedsføring av godteri innen dagligvare handelen.
Erfaringen jeg har fått at ved å fjerne ferdigmat og halvfabrikater fra mitt kosthold så har jeg fått en MYE, MYE bedre helse situasjon, gått ned i vekt og klare nu å holde en stabil vekt.
Da jeg fikk diabetes for mange år siden fikk jeg mye informasjon om hva jeg ikke burde og burde spise, men var ikke flink nok til å fokuser nok på det inntil jeg for noen år siden fik en god del andre helse utfordringer, innså at mitt kosthold var blitt preget av det som medier presset på oss med halvfabrikater og ferdig mat, nået som gjorde at jeg bestemte meg for å forske, søke og gå på seminar om kosthold selvfølgelig med mye fokus på hva som er et riktig diabetes kosthold.
Her er en god del av den lærdommen og erfaringen som jeg har fått i de siste åren om viktig ting i et sunt diabetes kosthold, det som er blitt fundamentet i mitt daglig kosthold, min kostholds bibel.
Reduser/ fjern disse produkter fra kosten i så stor grad som mulig:
 • Hvit ris
 • Pasta
 • Poteter
 • Lyst brød
 • Sauser
 • Godteri
 • Lys sukker (bruk Sukrin gold eller brun sukker)
 • Brus
 • Saft
Erstatt poteter og ris med diverse rot grønnsaker, bak dem i oven som tilbehør til mat, man kan også koke dem men vær da forsiktig med ikke å foss koke eller over koke dem, bruk mye rot grønnsaker i supper og gryte retter.
Erstatt pasta med squash i Lasagne, squash kan også strimles brukes sammen kjøttsaus som erstatning for spagetti, bland da gjerne squash med strimlet søt potet.
Skal man ha ris bruk villris (svarte ris)
Bak brød selv med grove mel produkter, bruk hele korn i deigen, bruk gode oljer, fortrinnsvis kald presset oliven olje, eller kokos olje frem for smør og margarin, husk fiber i grove brød bedre blod sukker balansen...
Tips: spelt mel er et bedre mel produkt inn vanlig mel typer, er ikke helt glutenfri men inneholder mye mindre gluten, vil heve mindre fordi der er mindre gluten.
Vær OBS på at mange lett produkter inneholder mer sukker, så man bør være forsiktig med og bytte tik lett produkter da det kan øke blodsukkeret, og kroppen trenger en vist mengde fett for og kunne forbrenne fett.

Stacks Image 12
Effektive fett forbrenner:
 • Fiber
 • Omega-3
 • Kalsium
 • D-vitaminer
Fiber gjør deg fortere mett.
Omega-3 påvirker hormoner som styrer fettlagring.
Kalsium får fettcellene til å slippe ut mer fett, samtidig som opptaket av fett til fettcellene blir mindre.
D-vitamin forsterker denne effekten. Sammen med kalsium utgjør d-vitamin et super par.

Husk fett forbrenner fett, for mager kost vil gjøre at kroppen tro den får for lite matt og vil da begynne og lagre fett for og holde kroppen i gang.
 • Fiber er en del av maten som ikke bidrar med kalorier, men allikevel gir både god metthetsfølelse, bedre blodsukker balanse og bedre tarmflora. OBS!!! Husk og drikke mye vann når man spiser mat med mye fiber for og gjøre fiberen lett oppløselig i magen og ikle få hard mage.
 • Gode kilder til fiber er hele korn, grovbrød, knekkebrød, belgfrukter, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær.
 • Omega-3 gjør at blodet flyter lettere, noe som igjen fører til at fettforbrenningen øker når man trener. Dessuten skal Omega-3 påvirke hormonbalansen på en måte som gjør at man forbrenner mer fett.
 • Omega-3 regnes for å være noe av det sunneste fettet man kan få i seg
 • Omega-3 reduserer betennelsestilstander i kroppen og synes å ha en god effekt på insulinresistens, noe som påvirker blant annet fett lagringen.
 • Omega-3 er en essensiell fettsyre som først og fremst finnes i fet fisk, at den er essensiell, betyr at kroppen ikke kan produsere den selv og derfor må ha den tilført utenfra.
 • Gode kilder til omega-3 er fet fisk, som for eksempel laks, ørret, sild og makrell. Klarer man ikke å spise mye fet fisk, kan man få flere typer til skudd av omega-3: Tran, oljer og kapsler.
Stacks Image 21
 • Kalsium reduserer fettopptaket i tarmen, og stimulerer fettcellene til å frigjøre mer fett til fettforbrenningen. Studier viser at et høyt kalsiuminntak får fettcellene til å slippe ut mer fett.
 • Kalsium sies også å minske fettopptaket i tarmen og dermed virke som en svak, naturlig slankepille. Det skjer sannsynligvis på den måten at de stoffene i tarmen som bryter ned fett, blir litt mindre effektive. Dermed går mer av fettet "rett igjennom" og havner i toalettet.
 • Gode kilder til kalsium er først og fremst melkeprodukter, selv om nesten all mat inneholder kalsium. Det er like mye kalsium i magre melkeprodukter som i fete. Også fisk, skalldyr og grønnsaker som brokkoli, spinat, grønnkål, mandler, nøtter, tørket frukt og korn-produkter har mye kalsium
 • Man får også kjøpt kalsiumtilskudd både på apotek og i helsekostbutikker.
 • Kalsium kan ha en effekt når det gjelder å minske fettopptaket. Det ser ut til at man oppnår best effekt på vektreduksjon gjennom å innta kalsium sammen med proteinrik mat, for eksempel yoghurt, cottage cheese, kesam, Skyr eller egg.
 • Kalsium og protein forsterker hverandres effekt når de tas sammen, trolig fordi protein øker metthetsfølelsen og forbrenningen.
 • D-vitamin:
 • Flere helseundersøkelser antyder en sammenheng mellom for lite d-vitamin og overvektighet
 • D-vitamin øker insulinfølsomheten, noe som gir bedre fettforbrenning og bedre helse generelt. Ikke bare mat, men også sollys kan bidra med d-vitamin, ta D-vitamin tilskudd i vinter halv året, anbefalte menge er 20 μg (mikrogram)
 • D-vitamin bidrar til å øke opptaket av kalsium til mange av kroppens celletyper, blant annet fettcellene. Man tilfører kroppen d-vitamin hvis man er ute i solen: Selv et kvarter med sol på huden om sommeren skal gi en tilstrekkelig dagsdose med d-vitamin, hvis mesteparten av kroppen får sollys. Da lager kroppen like mye d-vitamin som man finner i 30 teskjeer tran!!! Det holder ikke at bare ansiktet får sol, og bruk av sol krem blokkerer dannelsen av d-vitaminet. Det er derfor best at man først får 15 minutter sol uten beskyttelse, og så bruker man solkrem etter på.
 • Gode kilder til d-vitamin er solskinn (best), men også til en viss grad mat: Fet fisk, egg, smør og gulost.
 • Tilskudd av d-vitamin fås som piller, enten på apotek eller helsekostbutikk.
Varm matt gi bedre metthetsfølelse og øker forbrenning i kroppen, Chili, Ingefær, hvitløk og sennep gjør også det, bedre forbrenning reduser blodsukkeret.
Avokado, mandler, valnøtter, pekannøtter, hasselnøtter er god kilder til sund fett som kroppen trenger, tørket frukt er gode fiber tilskudd som sammen med nøtter kan brukes som mellom måltid, peanøtter er også OK men uten salt

Stacks Image 27
Tips:
Mandler, valnøtter, pekannøtter, hasselnøtter er god kilder til sund fett som kroppen trenger, tørket frukt er gode fiber tilskudd som sammen med nøtter kan brukes som mellom måltid, peanøtter er også OK men uten salt
Jeg har alltid glass med hasselnøtter, pistasj nøtter, mandler, og tørket frukt blandinger stående fremme på kjøkkenet, så hvis jeg blir litt små sulten så er det enkelt og plukke litt fra dem for og fjerne suget :-)
Har også alltid fat med frisk frukt stående har lært at når slike ting er lett tilgjengelig så er det letter og velge dem frem for andre søt saker.


I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS