Paleo kost


Hva er paleo og naturlig kost?
Paleo er en livsstil der kostholdet er grunnmuren. Ved å spise paleo kost, fokuserer man på å spise næringsrik og naturlig mat som gir en sterk og frisk kropp.
Med paleo og naturlig mat menes mat som likner på hvordan den er i sin naturlige tilstand. Mat som ofte er lite bearbeidet.

Stacks Image 12
Å bruke ordet naturlig mat kan være både litt provoserende og forvirrende. Men det er allikevel et ord jeg bruker ofte, så la meg forklare nærmere hva jeg mener.
  • Naturlig mat er for eksempel kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær.
  • Enkelte matvarer som smør og kokosolje kaller jeg også naturlig mat selv om dette er menneskeskapte produkter. Næringsstoffene i slike matvarer er godt bevart og inneholder ikke ugunstige tilsetningsstoffer.
  • Man kan også argumentere for at sukker er naturlig mat. Men sukker er neppe å regne som mat for mennesker med sitt minimale næringsinnhold og tomme kalorier. Derfor er ikke sukker en del av et paleokosthold.
Så hva er da ikke naturlig mat?
For meg er mye av den moderne maten som halv fabrikater, ferdigprodukter og bearbeidet mat med mye tilsetningsstoffer ikke naturlig mat. Det er ikke nødvendigvis slik at det er dårlig eller næringsfattig mat av den grunn. Men som regel er ikke dette den optimal maten man kan spise, den inneholder ofte mye dårlige karbohydrater.
Det å spise naturlig mat handler om å gi kroppen tilsvarende matvarer som vi har vært vant til å finne i naturen i millioner av år, mat som gir kroppen god næring, det er det jeg legger i begrepet naturlig mat.
Stacks Image 28
Paleo
Den tradisjonelle tanken bak paleo er at man skal etterligne det kostholdet mennesket er evolusjonært tilpasset å spise. Som i de millioner av år vi levde som jegere og sankere, altså perioden før jordbruksrevolusjonen.
Selv om ordet paleo stammer fra begrepet “paleolitikum”, som refererer til tidsepoken tidlig steinalder, betyr ikke paleo at man skal leve som steinaldermennesker.
Paleo ble popularisert av Dr. Loren Cordain som publiserte boken “The Paleo Diet”. Han sier:
« It really isn’t a diet, but rather a lifetime program of eating to improve health and well-being and minimize the risk of chronic diseases that plague the Western world.”
Det moderne mennesket, spesielt de med et nordisk kosthold, har byttet ut størsteparten av sin lokale og naturlige mat med prosesserte, halv fabrikater og ferdig mat. Og det spesielt i løpet av de siste tiårene.
Man kan jo da tenke seg at mange av dagens problemer med sykdommer og helseplager skyldes at en i utgangspunktet helt normalt kropp skal omstille seg til et nytt kosthold den ikke har hatt tilgang til i løpet av alle sine tidligere millioner av år.
For min del er det derfor logisk å ha paleo som grunnmur i mitt kosthold, jeg har valgt å bytte ut mye av den moderne og industriproduserte maten med naturlig mat.
Stacks Image 25
Paleo kosthold eller steinaldre kosthold
Kostholdet forsøker å etterlikne det kostholdet mennesket er evolusjonsmessig tilpasset å spise, med den maten vi hadde tilgang til i den paleotiuke perioden før jordbruksrevolusjonen.
Det er ikke en slankediett, men med riktig kosthold vil mange kunne oppleve en vekt nedgang,
paleo er ikke ment som en diett, det er et næringsrikt kosthold som påståes å være optimalt for god helse og et langt liv, det sies også at det kan forhindre livsstilssykdommer som diabetes, kreft og overvekt.
Jeg tro at med individuelle tilpasninger kan kostholdet passe for alle.
Ekte, naturlig og økologisk.
I et paleo kosthold er det fokus på kvalitetsmat som er ekte, naturlig og helst økologisk, maten skal være fri for tilsetningsstoffer, smaksforsterkere, gluten og laktose, noe som man finner mye av i ulike halvfabrikata og ferdigprodukter.
Kostholdet går ut på å spise ekte, næringsrik hjemmelaget mat, jeg eksperimenter gjerne på kjøkkenet og prøver ut nye smaker (se mine oppskrifter under mattips), du trenger ikke å være noen mesterkokk for å få til kostholdet, men ja, litt matlaging må til.
Spis deg passe mett på kjøtt, fugl, fisk og egg
Animalsk protein bidrar med nødvendige aminosyrer og fettsyrer, samt gir god metthetsfølelse, for at kostholdet skal få en riktig balanse mellom omega 3 og omega 6 er det er lurt å velge kjøtt som har spist det de naturlig er tilpasset til å spise (velg økologisk kjøtt og viltfanget fisk, så langt som mulig.)
Tenk kvalitet framfor kvantitet når du kjøper kjøtt, vær heller ikke redd for å velge fete stykker, da fett er både næringsrikt og mettende, spis hele egget, ikke bare eggehviten, mesteparten av næringsstoffene sitter i plommen.
Grønnsaker.
Grønnsaker bidrar med volum, smak, fiber, vann, vitaminer og mineraler, spis fritt av grønnsaker i alle former og fasonger, velg gjerne norske grønnsaker i sesong (gulrøtter, løk, kålrot på høsten) og velg økologisk om du har mulighet.
Sunt fett.
Ikke vær redd for å bruke fett i matlagningen eller å spise fett, uten fett vil energiinnholdet i kosten bli alt for lav, fett gjør også at maten smaker bedre, og at du holder deg mett lenger, omega-3 fettsyrer er essensielt i et sunt kosthold, spis derfor gjerne fet fisk.
Gode kilder til fett er for eksempel avokado og olivenolje av god kvalitet.
Kokos i form av kokosmelk, kokosolje, fersk kokosnøtt og kokosmasse er også sunt og gir god smak.
Stek maten i fett som tåler høy varme som smør eller kokosolje, mettet fett er akseptert i et paleo kosthold fordi mettet fett alltid har vært en del av menneskets naturlige kosthold, mange mener også at forskningen som viser at mettet fett er skadelig er for dårlig og trekker feil konklusjoner.
Bruk fritt av krydder, urter og hvitløk for smak og ekstra antioksidanter, lag gjerne egne krydderblandinger, de du kjøper inneholder ofte smaksforsterkere og mye salt.
Stacks Image 34
Spis i moderasjoner.
Frukt og Bær.
Spises i moderasjon på grunn av sukkerinnholdet, velg aller helst økologiske frukt som er i sesong, gå gjerne ut i naturen og plukke vilt voksen bær av alle typer.
Søtpoteter og rotgrønnsaker.
Rotvekster er fine karbohydrat, fiber og vitaminkilder, husk å drikke mye vann når du spiser mye rotgrønnsaker.
Nøtter, nøttesmør og frø
Bør modereres på grunn av høyt fett innhold og mye kalorier. Nøtter er fint som snacks eller som topping på mat.
Unngå:
Mye av det som skiller paleo kostholdet fra andre kosthold/dietter er hva som ikke bør inkluderes.
Sukker
At sukker ikke er bra for deg er vel ikke helt ukjent? Paleo kostholdet er helt uten sukker. Ved spesielle anledninger kan du bruke litt sukrin eller honning som søtning, husk at sirup, agave, melis, brunt sukker, druesukker, kokossukker og fruktose også er sukker, hold deg under kunstig søtning, spesielt aspartam, suklarose og acesulfam-K.
Alle kornprodukter
Spesielt de som inneholder gluten, som hvete, rug, og bygg bør unngås helt. Dette gjelder havre (og havregrøt) også, om du absolutt skal spise kornprodukter er villris og quinoa det minst dårlige alternativet.
Sett i evolusjonsperspektiv er korn og kornprodukter relativt nytt i menneskets kosthold, i tillegg til å være svært karbohydratrike er kornets innhold av gluten og fytinsyre som binder næringsstoffer og begrenser opptak i tarmen, problematisk for mange.
Skal du bruke mel, jeg gjør det, så bruk grov økologis spelt eller gluten fri mel.
Belgvekster:
Unngå alt av bønner, linser og erter. Belgvekster sies å ha mange av de samme negative effektene på tarmen og nærings opptak som korn, spesielt viktig er det å unngå soya og soyaprodukter fordi de inneholder ”østrogen-hermende” phytoøstrogener som har vist seg å ha negative helseeffekter, det er også sannsynlig soyaproduktene stammer fra genmodifiserte planter.
Planteoljer og margarin
I motsetning til hva mange ser på som ”sunt ”, og hva myndighetene anbefaler er margarin og planteoljer frarådet på et paleo kosthold, dette er mest fordi mange planteoljer som oftes er kjemisk prosesserte. Planteoljer og margarin er også et relativt nytt innslag i menneskets kosthold.
Meieriprodukter
Meieriprodukter var ikke en del av menneskets kosthold før vi begynte å temme husdyr, både laktose og melkeprotein kan være problematisk og føre til helseproblemer, melk har en insulinpåvirkende effekt og sies derfor å være problematisk for de som skal ned i vekt, noen mener melkeprodukter kan inkluderes, men da helst de fetere variantene, mager meieriprodukter inneholder ofte mye sukker.
Unn deg ved spesielle anledninger:
Mørk sjokolade er strengt tatt ikke en del av et paleo kosthold men vil representere de beste alternativene om du vil kose deg litt ekstra en lørdagskveld, velg sjokolade med høy kakao innehold, usalte nøtter og tørket frukt i moderate mengder er også ok, være OBS på at peanøtter er en belgvekst og ikke en nøtt.
Alkohol
Mange ”paleo eksperter” anbefaler at en holder seg unna alkohol, spesielt i begynnelsen, vil du allikevel inkludere alkohol er det rødvin som er det beste alternativet. hvis du vil drikke øl, velg økologisk og/ eller glutenfri øl varianter, hvis du har mulighet, (man veit også at urmennesket dra gjæret drikke), men i moderate mengder.
Kosttilskudd
Et godt omega-3 og 6 tilskudd er ofte nødvendig. Det kan også være fornuftig å ta en multivitamintablett og vitamin D.
Drikkevarer
De eneste aksepterte drikkene er vann, te og små mengder kaffe. Unngå fruktjuice, brus, melk, sportdrikke og andre kaloriholdig drikkevarer.

Stacks Image 37
Sære matvarer
At paleo kostholdet fokuserer på mest mulig næringsrik og naturlig mat gjør at det også blir anbefalt ting man spiste ”før i tiden” som er nesten helt glemt i dag, blir dette for sært for deg så bare dropp det, men jeg vil på det sterkeste oppfordre de som tør til å prøve!
Innmat
Våre forfedre spiste hele dyret og det inkluderte innmat som lever, hjerte, lunger og nyrer, innmat er dessverre ikke særlig vanlig i dag, og kan være en utfordring både smak og utseendemessig for mange. Lever for eksempel, sammenliknet med muskelkjøtt, er en ekstremt næringsrik og i tillegg billig proteinkilde, lever fås kjøpt i velassorterte butikker som Meny. se i frysedisken eller spør i ferskvareavdelingen.
Kjøttkraft og kjøtt kokt med beinet på
Spis får-i-kål (som for øvrig er både sunt, godt og billig)? Da koker man kjøtt lenge med beina på, bein bidrar med mye viktige mineraler i maten, koker du kun bein lenge får du kjøttkraft som er rik på både mineraler, kollagen og gelatin, kraft kan spises/drikkes som den er eller brukes i andre retter i stedet for buljong som supper og gryteretter.
Fermentert/melkesyrnet mat
Melkesyrnet mat bidrar til en god tarmflora, som er viktig for god helse.
Yoghurt er en form for fermentert mat og for de som tåler det, er en naturell fet variant et alternativ, jeg anbefale naturell gresk yoghurt, da den som oftes inneholde mindre sukker en vanlig yoghurt.

I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS