Hvilken type kosthold, lavkarbo, paleo, diabetes…!


Jeg blir ofte spurt om mitt kosthold er lavkarbo kost, svaret er både ja og nei, jeg har vel ikke fokusert direkte på noen "type" kosthold, mitt ønske var å finne et kosthold som skulle være sundt, smake godt, være relativ enkelt å lage, med fokus på diabetes og allergi vennlig kost, laget med naturlige råvarer. Underveis i min søken etter lærdom om naturlig kost, blev jeg kjent med to typer kosthold som har og stadig inspirere meg, paleo og lavkarbo kosthold, eller mer korrekt en kombinasjon av disse to, hvor jeg vil si at det fordelt med ca 70% paleo og 30% lavkarbo.

Stacks Image 12
Da jeg starte på min livsstilsendring så var jeg nok mest på paleo kost frem for lavkarbo, jeg tro ikke at hvis jeg skal klare og opprettholde en god kost over tid som passer for meg, at lavkarbo er riktig for meg, kroppen trenge karbohydrater for å kun funger optimal, men den trenger de riktige karbohydrater, i et korrekt paleo kosthold så skal man jo ikke spise korn, belg og meieri produkter i det hele tatt, og igjen så føler jeg heller ikke det passer helt for meg, så da blev det en kombinasjon av paleo og lavkarbo med en egen tvist 😊.
Fordelen med paleo kosthold som en start på en kostholds/ livsstilsendring er at mange av oss ofte har problemer som kan være relatert til korn, belg og meieri produkter, grunnet laktose og gluten, så da kan det være en fordel å kutt disse produkter helt ut en periode (30 til 90 dage) og så sagte eksperimenter seg frem til hva man tåler etter på.
I dag bruker jeg kongstanken bak paleo mer som et rammeverk i min hverdag og i mine oppskrifter og ikke som et regelverk hvor alt må være paleo, vi er alle ulike med individuelle behov og forutsetninger, noen er syke eller har allergier, noen ønsker og gå ned i vekt, andre er friske men ønsker å endre sitt kosthold, så velg et kosthold som optimerer din helse og som tilfredsstiller dine behov.
Men generelt vil jeg si at for meg så funger et kosthold med størst fokus på kongstanken bak paleo best, at gå tilbake til «steinalder maten» men jeg spiser korn, belg og meieri produkter i dag, men i et begrenset omfang, jeg prioriter å bruke økologiske, laktosefri og gluten fri/ redusert produkter så langt som mulig.
Jeg lager 95% av min mat til meg og mine to gutter med utgangs punkt det ramme verket, har nesten lykkes med å fjerne alt ferdig produsert mat fra min handel liste 😊

Stacks Image 9
Kort fortalt om paleo.
Paleo er ikke et kosthold men en livsstil der kostholdet er grunnmuren.
Den tradisjonelle tanken bak paleo er at man skal etterligne det kostholdet mennesket er evolusjonært tilpasset å spise. Som i de millioner av år vi levde som jegere og sankere, altså perioden før jordbruksrevolusjonen.
Selv om ordet paleo stammer fra begrepet “paleolitikum”, som refererer til tidsepoken tidlig steinalder, betyr ikke paleo at man skal leve som steinaldermennesker.
Paleo ble popularisert av Dr. Loren Cordain som publiserte boken “The Paleo Diet”. Han sier:
« It really isn’t a diet, but rather a lifetime program of eating to improve health and well-being and minimize the risk of chronic diseases that plague the Western world.”
Ved å spise paleo fokuserer man på å spise næringsrik og naturlig mat som gir en sterk og frisk kropp.
Med paleo og naturlig mat menes mat som likner på hvordan den er i sin naturlige tilstand, mat som ofte er lite bearbeidet.
Å bruke ordet naturlig mat kan være både litt provoserende og forvirrende. Men det er allikevel et ord jeg bruker ofte, så la meg forklare nærmere hva jeg mener.
  • Naturlig mat er for eksempel kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær.
  • Enkelte matvarer som smør og kokosolje kaller jeg også naturlig mat selv om dette er menneskeskapte produkter. Næringsstoffene i slike matvarer er godt bevart og inneholder ikke ugunstige tilsetningsstoffer.
  • Man kan også argumentere for at sukker er naturlig mat. Men sukker er neppe å regne som mat for mennesker med sitt minimale næringsinnhold og tomme kalorier. Derfor er ikke sukker en del av et paleokosthold.
Stacks Image 25
Paleo er verken dyrt eller tidskrevende.
Her handler det om planlegging og prioritering. Du bruker kanskje litt ekstra på å kjøpe ordentlig mat, men du sparer inn på å ikke kjøpe brus, godteri, potetgull og dyr ferdigmat. Ja, det tar også litt mer tid å lage, enn å varme ferdigmat i mikroen, men smaker desto bedre.
Selv om paleo er en livsstil og ingen diett så prøv i 30 dage, hvor fokuset er å følge retningslinjene 100%, og etter 30 dage kan du forsiktig prøve og gjeninnføre melk og kornprodukter igjen, men vil da anbefale og fokuser på laktose og gluten fri/redusert produkter og se hvordan du reagerer på disse, min erfaring er at man ofte etter en periode på 100% paleo kost vil tåle disse produkter bedre igjen enn før.

Hvis du ønsker å lære mer om paleo kosthold, så har jeg skrevet en mye av det jeg har funnet og lært om paleo kosthold her.

I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS