Feriekiloene


Etter ferien så er der sikkert flere enn meg som har gått litt opp i vekt, ofte så hygger vi oss litt mer i ferien med god matt å drikke, og det skal der være plass til, i tillegg så endre vi som oftest også våre rutiner når vi har ferie.
Når våre daglige rutiner endre seg, så påvirker det i stor grad våre spisevaner, når vi har fri og bedre tid så koser mange seg ofte med lenger og beder måltider, måltidsrytmen svinger, litt mer godt inn i mellom måltider, og vi drikker kanskje litt mer alkohol enn det vi gjør i våres normale hverdage.
Stacks Image 23
Men ikke få panikk, veldig ofte så vil kroppen reguler seg selv når vi kommer tilbake til de daglige rutiner, å lenge man husker at det å gå ned i vekt eller det holde en stabil vekt ikke handler om korte diett prosjekter, men en livsstils endring som er permanent, da det ikke farlig å ha mindre avvik fra sine faste rutiner, det er viktig at der er plass til å nyte.

Her er noen tips som kan hjelpe med å få den gode rutinen tilbake:
 • Få inn måltidsrytmen, det er en god ide å komme tilbake til de gode matrutinene, spis sunt og spis til faste tider.
 • Husk mellom måltider, ikke gå for lenge uten å spise, blir man for sulten så blir man lettere friste til å spise usunt.
 • Sjekk hva du har i skapene og kast det usunne som du kanskje har igjen etter sommeren så du ikke lar deg friste.
 • Fyll opp med de gode sunne matvarene. Lag en <handleliste>
 • Få i gang trenings rutine igjen.
<Les gjerne artikkelen om kaloritelling for å gå ned i vekt for flere tips.>
Nu når sommeren er ved å være slutt så kommer jo alle de gode friske grønnsaker på plass i butikken, så husk spis mye grønnsaker, grønnsaker inneholder mye kalium som er bra for kroppen, spesielt hvis man har mye salt og væske i kroppen etter sommeren, kalium juster kroppen slik at du blir kvitt overflødig væske og oppretter væskebalansen i kroppen.
Erstatt ris, pasta og poteter med rotgrønnsaker som tilbehør til maten, hvit ris, pasta og poter har liten næringsverdi, rotgrønnsaker inneholder mer næring, vitaminer og fiber som hjelper til å øke kroppens forbrenning, se artikkel om <Det sunne tilbehøret her>
Spis naturlig mat, ikke la deg stresse til «shortcut» med ferdigmat og halv fabrikater. Når man starte opp etter ferien med jobb, skolestart, barnehage, unger som skal på trening.., da er det «lett» å la seg stresse opp og man handler i full fart på vei hjem, kanskje litt små sulten fordi man har slurvet litt med spisingen i løpet av en travel hverdag, da er det fort å la seg «inspirere» av dagligvarer bransjens "fine" reklame kampanjer med oppfordring til lett middag med ferdigmat og halvfabrikater☹️, så en kostplan, en god <handleliste> og litt planlegning må til.
Stacks Image 44
Lag en kostplan og en handleliste, bruk en matdagbok, det å ha en kostplan og en handleliste gjør at man enklere kan planlegge sine innkjøp med fokus på de sunne matvare, en matdagbok gjør at man kan holde oversikt på hva og når man spiser, og se det i forhold til de resultater man oppnår og lettere kan juster kosten sin.
<Her er mitt «Rammeverk for en kostplan>
<Her er min handleliste>
Som matdagbok bruker jeg myfitnesspal
Trening er en viktig del for å holde seg i form både i forhold til vekt og en god helse, etter en ferie kan det noen gange være vanskelig å komme i gang med trening igjen.
Stacks Image 36
Noen enkle råd for å komme i gang med treningen er:
 • Finn ut av hva du liker å gjøre. Hva gjorde du før ferien?
  Før du begynner så bør du tenke over hvilken type trening du føler passer for deg, gå, løpe sykkel, Fitness studio…
 • Sett av tid.
  Det er viktig å legge inn tid i din kalender for trening, sett av minst 30 minutter, 3 til 5 gange i uken, hvis du ikke har 30 minutter en dag så tren det du kan.
 • Ha ok trenings klær. Der er ofte gode tilbud på trenings klær på høsten :-)
  Det er viktig å ha trenings klær som man føler seg vel i, samtidige så bør man også tenke på at det skal passe til den treningen man skal gjøre, dårlig trenings utstyr kan medføre skader og hvis man får det ubehagelig grunnet dårlig/ feil trenings klær, mens man trener så er det fort gjort å miste motivasjonen (Dårlig løpe sko, for kolde eller for varme klær).
 • Bruk en trenings app.
  Det å bruke en trenings app slik at man kan se sin utvikling, sette seg mål og holde oversikt over sin trening øker ofte motivasjonen, del gjerne dine resultater med andre, vær stolt av det du oppnår. <Jeg bruker Runkeeper som base for all min trening>
 • Ikke gi deg i motbakke.
  Husk at når man trener så vil man til tider føle at det butter litt på, det er da det er viktig å ikke gi seg, men bit tennene sammen og stå på, hvis det er tungt å komme i gang en dag så reduser heller forventinger den dagen, reduser trenings mengde, men gjør litt så du kommer i gang, når du er i gang så kommer motivasjonen ofte tilbake og du klare mer enn du selv trodde. <Les litt om hvordan jeg motiver meg selv når det butter her>


I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS