Matvarer som burde inkluderes i kostholdet!


Hva er et sundt kosthold? sjekker du diverse blogger, sider eller andre medier vil man nok få ulike svar, å skal man følge kostrådet fra Helsedirektoratet høres det slik ut:
"Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidra til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grov kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker."
Dette er veldig generelt og sier ikke mye om hva man hvilken matvare man bør spise eller matvaner.
Jeg vil anbefale og inkluder noen enkel matvare i sitt kosthold.
NØTTER
Ulike nøtter har ulike innhold av vitaminer og mineraler, de aller fleste inneholder høyt innhold av B-vitaminer, magnesium, jern og sink, de inneholder også masse sunt fett, proteiner, vitamin E og kostfiber.
Nøtter er supert som mellommåltider og topping på yoghurt.
AVOKADO
Avokadoen er full av sunne fettsyrer, samtidige som den er rik på folat, jern vitamin C og kalsium
Bruk avokado som tilbehør, i salater og guacamole gjerne med masse chili og hvitløk.
BROKKOLI
Brokkoli er en av de meste næringsrike grønnsaker vi har, med et høyt innhold av vitamin C, vitamin K, antioksidanter, kalsium, jern, kostfiber og folat
Bruk brokkoli som tilbehør til det meste.
ROTGRØNNSAKER
Rotgrønnsaker som, Gulrot, Persillerot, Pastinakk, Sellerirot, Rødbeter, Søtpotet… er rik på vitaminet og god kostfiber, kostfiber som bidrag til et stabilt blodsukker, som gir en god tarmflora og langsomme karbohydrater, bruk rotgrønnsaker som erstatning for poteter, ris og pasta.
CHILI
Glad i krydret mat? Kjør på med chili, chili inneholder capsaicin, et stoff som hjelper og senke nivåene av det usunne kolesterolet. Det skjer blant annet fordi chili for gang i blodsirkulasjonen og dermed forminsker sjansen for at kolesterolet fester seg på innsiden av blodårene.
INGEFÆR
Ingefær er blitt brukt som medisin siden tidenes morgen, det er ingen grunn til å begrense bruken av ingefær til sjeldne anledninger, man burde bruke ingefær minst en gang hverdag, enten i mat eller drikke. Ingefær er godt for hjerte, magen, har positiv effekt på kolesterolet og kan bidrag til å forhindre høyt blodtrykk, slag og hjertesykdom.
FRUKT OG BÆR
Frukt og bær er gode kilder til antioksidanter, vitaminer og kostfiber
Frukt og bær kan brukes som mellom måltider, dessert og snacks.
EGG
Egg er en næringsbombe, og omtales som naturens vitaminpille, for det eneste vitamin man ikke finner i egg er vitamin C. I tillegg til det høye vitamin innholdet er egge rikk på mineraler, protein og sunn fett.
Bruk egg kokt, stek, bakt. Til frukost, lunsj, middag eller kveldsmat, egge kan brukes til det meste.
FISK/ SKALLDYR
Fisk og skalldyr er en veldig god protein kilde, samtidige som man får i seg vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Feit fisk, som laks, ørret og makrell har også høyt innehold av omega 3 fettsyre.
Bruk fisk og skalldyr til middag, pålegg og salater

I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS